Mate čaj, naravni zaviralec apetita Natisni E-pošta
Ponedeljek, 16 Januar 2012 16:17

Mate je rastlina, ki raste kot grm ali manjše drevo in se uporablja predvsem za pripravo različnih čajev. Dobrodejne učinke mate čaja (Yerba Mate), so že pred stoletji poznali avtohtoni prebivalci Južne Amerike.

Mate rastlina vsebuje 11 vitaminov in mineralov ter 15 aminokislin (to so skoraj vse snovi potrebne za življenje), zato mate čaj v Južni Ameriki imenujejo "napitek bogov" ali "zeleno zlato indijancev".

zaviralec apetitaEna izmed lastnosti mate čaja je možnost večje kontrole apetita, in sicer zaradi njegovih hranilnih snovi. Mate čaj je znani zaviralec apetita in je posebej priljubljen pri ljudeh, ki si želijo zdrave telesne teže. Ljudje, ki redno pijejo mate imajo manjši apetit in posledično pojedo manj hrane.

Poleg tega mate čaj spodbuja presnovo in veča porabo maščob, zato se je v zadnjih nekaj letih uveljavil kot izredno koristna pijača v boju proti odvečnim kilogramom.

Današnji trendi poleg zaviranja apetita s pridom izkoriščajo še eno lastnost mate čaja. Ker je mate čaj naravni stimulans, ga po svetu, vse več pa tudi pri nas, mnogi uporabljajo za lažje premagovanje vsakodnevnih psihofizičnih izzivov.

Vse bolj pogost je na jedilnikih športnikov, njegove izvlečke najdemo tudi v športni prehrani. V zahodnoevropskih državah, kjer ga poznajo že dlje časa, pa ljudem uspešno pomaga nadomestiti uživanje kave.

Mate čaj namreč vsebuje snov, imenovano matein, ki spada v isto skupino kemičnih spojin kot kofein. Vendar imata matein in kofein povsem drugačen učinek. Matein stimulira centralni živčni sistem, vendar za razliko od kofeina ne moti ciklusa spanja, celo nasprotno – spanec ureja in zmanjšuje občutek utrujenosti.

Pijejo ga vsi, ki želijo s preprosto navado storiti veliko za svoje zdravje in optimalno dobro počutje. Posebej priljubljen je pri:
  • ljudeh, ki so opustili pitje kave in pravih čajev,
  • ljudeh, ki potrebujejo sprostitev in umiritev,
  • študentih,
  • športnikih,  
  • ljudeh, ki si želijo ohraniti zdravo telesno težo.
  • osebah, ki želijo ohraniti zdrav, mladostni videz in energijo,
  • osebah, ki imajo težave z ohranjanjem zdravja.
Preberite še kdo vse pije mate čaj in zakaj ga ljudje tako radi pijejo.
 

Košarica

Košarica je prazna

Spletna trgovinaVstopite v spletno trgovino, kjer najdete originalni paragvajski mate čaj, ki je znan po svoji hranilni vrednosti, blagodejnih učinkih in možnosti kontrole apetita. Oglejte si tudi čudovit pribor za uživanje mate čaja.
Spletne storitve NetLife