Terere - hladen mate čaj Natisni E-pošta
Ponedeljek, 25 April 2011 15:04

Dnevi so vse bolj topli in vedno več si nas želi nečesa, kar bi nas res odžejalo in osvežilo. Če je zraven še dobrodejno do našega telesa, pa toliko bolje.

Paragvajci zelo radi pijejo svoj mate čaj. Poleti ga mešajo s hladno vodo tako, da v posodico (guampo) nasujejo nekaj čaja (jaz ga dam zase približno 3 čajne žličke), guampo pokrijejo z roko, jo obrnejo, narahlo pretresejo, vstavijo filter slamico (bombillo) in čez zelišča dolivajo hladno vodo. Vodo dolivajo tako dolgo, dokler imajo zelišča še kaj okusa.

terere-mate_aj_s_hladno_vodoDa Paragvajcem ne bi prehitro zmanjkalo hladne vode, jo nosijo s seboj, kamorkoli gredo, in sicer v lepo okrašeni 2,5-litrski termovki. Termovke so narejene tako, da lahko poleg vode s seboj nosijo tudi čaj, guampo in bombillo. Tako lahko tekom dneva kadarkoli in s komerkoli spijejo terere - hladen mate čaj.

Napitkov z mate čajem je precej, meni je najboljši kot terere, poleti in pozimi. Okus Silueta, ki ima dodane citruse, me najbolj odžeja, zjutraj ali pred kakšnim treningom pa obvezno spijem Energy.

Termovke in ostale pripomočke si lahko ogledate v trgovini.

Podroben način priprave mate čaja najdete tukaj (video in shema).

Nekaj receptov za osvežilen terere najdete na podstrani Recepti.


 

Košarica

Košarica je prazna

Spletna trgovinaVstopite v spletno trgovino, kjer najdete originalni paragvajski mate čaj, ki je znan po svoji hranilni vrednosti, blagodejnih učinkih in možnosti kontrole apetita. Oglejte si tudi čudovit pribor za uživanje mate čaja.
Spletne storitve NetLife