Obred Natisni E-pošta
Ko se ljudje zberejo, da bi pili mate (mah-tay) se zgodi nekaj čarobnega. To je preprost, vsakodnevni običaj, pa vendar ima vse značilnosti obreda. Kot vsak obred ima tudi ta svoje postopke, ki so skrbno izvedeni na enak način, dan za dnem. To je trenutek za sprostitev s prijatelji in družino.

Mate pijejo vsi: vozniki tovornjakov na svoji dolgih poteh, študenti medtem ko se učijo, delavci med malico; doma za zajtrk ali ob kateri drugi priložnosti, v dežju ali soncu, poleti ali pozimi ".

- Odlomek iz knjige "Mate", Mónica G. Hoss de le Comte.

Povezani z mate čajem

yerba_mate__obredTomando mate (pitje mate čaja) je simbol gostoljubja. Ko posodica (guampa) s čajem kroži med prisotnimi, jih med seboj simbolično poveže. Prvi korak obreda pitja mate čaja je njegova priprava.

Navadno cebador (oseba, ki streže mate) pripravi mate za prijatelja ali skupino prijateljev. Cebador najprej sam spije prvi dve posodici čaja, s tem testira vodo in se prepriča, da deli samo mate, "ki gladko teče."

Nato se posodica ponovno napolni z vodo in podaja v nasprotni smeri urinega kazalca z bombillo (slamico-filter), obrnjeno proti prejemniku. Vsaka oseba spije ves čaj iz posodice: "delite posodico, ne tekočino."

Prejemnik posodice ima toliko časa, kot ga potrebuje da spije. Potem, ko se spije še zadnjih nekaj požirkov, se posodica (guampa) vrne cebadorju z bombillo, obrnjeno proti njemu.

Posodica se ponovno napolni z vročo vodo in še naprej kroži na ta način, dokler mate ni lavado (prazen, brez okusa). Če je nekdo imel dovolj mate čaja, preprosto reče gracias (hvala), kar pomeni, da je zaključil s pitjem.

 

Košarica

Košarica je prazna

Spletna trgovinaVstopite v spletno trgovino, kjer najdete originalni paragvajski mate čaj, ki je znan po svoji hranilni vrednosti, blagodejnih učinkih in možnosti kontrole apetita. Oglejte si tudi čudovit pribor za uživanje mate čaja.

Recepti z mate čajem

taza_te
Oglejte si nekaj idej in receptov kako pripraviti mate čaj. Več ...
Spletne storitve NetLife