Mate in kultura

Yerba mate, ali mate kot ga običajno imenujejo, je južnoameriška zel, ki je osvojila veliko oboževalcev po vsem svetu. Prebrane in posušene liste grma, prebivalci Južne Amerike primarno uporabljajo za izdelavo zeliščnih čajev.

Paragvaj in Argentina - Guaraniji in Gauchosi

Mate trenutno predstavlja 53% trga toplih napitkov v Argentini in ne pozna družbenih meja. Ponuditi in sprejeti mate je gesta gostoljubnosti in prijateljstva - ne le za Gauchose (goniči goveda), ki pijejo mate, da jih med ježo čez polja ohranja pri aktivnosti, ampak tudi za navadne ljudi, ki pijejo mate v kavarnah v Buenos Airesa.

Yerba Mate je bil predstavljen koloniziranim in modernim civilizacijam s strani primitivnih Guarani indijancev iz Paragvaja in Argentine. Zdi se, da je bil vedno med najpogostejšimi sestavinami domače lekarne Guarani indijancev.

V sodobni Argentini in Paragvaju, je sicer mate čaj postal skoraj patološko ritualiziran običaj, ki spominja na zlorabo kave in čaja v zahodnih in vzhodnih državah.

Med avtohtonimi Guarani indijanci pa se je po drugi strani vztrajalo pri naravni uporabi rastline mate, v zdravstvene namene.

Uporabljajo jo za krepitev imunskega sistema, čiščenje in razstrupljanje krvi, niansiranje živčnega sistema, pri premagovanju utrujenosti, spodbujanju uma in kontroli apetita.

Zanimivosti o mate čaju

  • Mate čaj je tradicionalna južnoameriška pijača, ki se pripravlja ob raznih družabnih srečanjih. Mate čaj je ostrega okusa, tako kot zeleni čaj. Okus ublažimo, če dodamo sladkor ali med.
  • V Urugvaju obstaja zakon, ki voznikom avtomobilov prepoveduje pitje mate čaja med vožnjo, saj je v preteklosti bilo zabeleženih veliko nesreč povzročenih zaradi nepazljivosti.
  • Marsikje v Argentini, bencinske črpalke, ki so sponzorirane s strani proizvajalcev mate čaja, potnikom omogočajo oskrbo z vročo vodo za pripravo napitka.
  • Čilenci praviloma niso uporabniki mate čaja, vendar večina ljudi na jugu Čila porabi velike količine čaja kot nekakšno dediščino tistih generacij staroselcev, ki so potovali v Argentino iskati delo in se vračali domov z velikimi količinami čaja.
  • Različica mate napitka, ki je pripravljen z mrzlo vodo, limono ali v kombinaciji z drugimi sadnimi sokovi, je še posebej priljubljena v Paragvaju in se imenuje tereré.
  • Na nasadih, proizvodnji in distribuciji mate čaja je zaposleno približno 400.000 ljudi.
  • Čaj se distribuira po vsej Južni Ameriki, Severni Ameriki, Evropi in na Bližnjem vzhodu. Največji uvoznik mate čaja zunaj ozemlja Južne Amerike je Sirija.
  • Indijanci Guarani, avtohtoni prebivalci južnoameriške celine so prvi kultivirali rastlino mate. Prvi Evropejci, ki so prišli v stik z mate napitkom so bili jezuitski misijonarji, ki so razširili navado uživanja mate napitka vse do Ekvadorja.