O mate čaju

Kaj je mate?

Mate je rastlina, ki raste kot grm ali manjše drevo, z zelenimi listi, ki so dolgi 7 - 11 cm in široki 3 - 5,5 cm. Cveti od oktobra do decembra, plodovi pa so oblike rdečih jagod, premera 4-6 mm. Po 25 letih rasti, drevo doseže 15 metrov v višino, če pa je kultivirano ga ohranjamo na 3 - 6 metrov višine. Rastlina potrebuje vsaj 1500 ml padavin na leto in povprečne mesečne temperature od 15 do 28 ° C.

Kje raste mate?

Mate uspeva samo na področju, katerega na vzhodu omejuje Atlantski ocean, na zahodu reka Paragvaj, na severu 18. vzporednik in na jugu 30. vzporednik.

Argentina, Brazilija in Paragvaj so največji in najpomembnejši proizvajalci Yerba Mate čaja. Te države so hkrati tudi največji potrošniki.

Rastlino mate so poskušali vzgojiti tudi v drugih delih sveta, kjer vladajo podobne podnebne razmere, kot na zgoraj omenjenem področju Južne Amerike, vendar so se vsi poskusi končali neuspešno.

Kako se uporablja mate?

Mate se uporablja predvsem za pripravo različnih čajev. Čaj pripravimo iz posušenih listov in debla drevesa, katerega latinsko ime je Ilex paraguariensis.

Komu je namenjen mate?

Mate je kot naravni vir hranilnih snovi in naravni stimulans brez stranskih učinkov in toksinov namenjen vsem ljudem, ki cenijo svoje zdravje in optimalno dobro počutje.

Pasteurjev inštitut

"Težko je kjer koli v svetu najti rastlino, ki bi se lahko po lastni hranilni vrednosti kosala z rastlino mate." – Pasteurjev inštitut, Francija

Saponini

Najnovejše študije so v rastlini mate odkrile saponine, ki so izolirani iz listov rastline. Čeprav so farmakološke aktivnosti saponinov že znane, po zadnjih ugotovitvah saponini iz rastline mate spodbujajo in aktivirajo imunski sistem in so odlični antioksidanti.

Izvor

Guarani Indijanci, avtohtoni prebivalci južnoameriške celine, so prvi kultivirali rastlino in že pred mnogimi stoletji odkrili njen blagotvoren učinek. Mate, ki se indijansko izgovori mah-tay, je zimzeleni grm, ki spada v sveto družino.

Njegovo botanično ime je Ilex paraguariensis. Gojijo ga v rdeči zemlji severne Argentine, Paragvaja in južne Brazilije.

Čaj lahko najdemo na tržišču pod uveljavljenim imenom Yerba Mate. Hierba je španska beseda, ki pomeni rastlino ali zelišče, medtem ko je yerba različica iste besede katero uporabljajo večinoma v Argentini, Urugvaju in Mehiki.

Izraz "yerba mate" v dobesednem prevodu pomeni "skodelica zelišč".

Brez pretiravanja lahko rečemo, da je ta južnoameriška rastlina pridobila veliko oboževalcev po vsem svetu, zaradi svoje hranilne vrednosti in enostavne priprave okusnega in osvežilnega napitka.

Zakaj bi uživali mate čaj?