Recepti

Predstavljamo vam nekaj receptov za pripravo različnih napitkov z mate čajem. Spodaj si oglejte nekaj receptov, uporabite domišljijo in verjetno boste dobili še kakšno čisto svojo idejo.

Tereré je različica mate napitka, ki je pripravljen z mrzlo vodo in limono, ter je še posebej priljubljena v Paragvaju.

  • mate s sladkorjem: mate pripravimo enako kot na shemi, s tem da dodamo sladkor, in sicer 1čajno žličko pred vsakim nalivanjem.
  • mate s kamilico: v 4. koraku namesto vroče vode dodamo vroč kamilični čaj in tako dobimo čisto nov okus. Mate je znan po tem, da povečuje pozitivne zdravilne učinke drugih rastlin. Ker pomaga pri absorbciji hranil iz drugih rastlin, lahko mate čaju namesto vode dodamo katerikoli vroč zeliščni čaj.
  • terere: mate pripravimo enako kot na shemi, s tem da uporabimo hladno vodo, brez predhodnega namakanja. Vodi, ki jo dolivamo na mate, lahko že prej dodamo nekaj kapljic limoninega soka za odlično kombinacijo okusov.
  • terere s svežo poprovo meto: svežo meto zmeljemo in primešamo navadni hladni vodi. To vodo nato prilijemo na mate in dobimo izredno osvežujoč okus.
  • mate cocido (kuhani mate): večjo posodo z 1 litrom vode damo na ogenj, pred vretjem (pri 80-90 stopinjah Celzija) dodamo 3-4 jušne žlice mate čaja, ogenj ugasnemo, počakamo 5 minut, če želimo čaj za umiritev, ali 8 minut če želimo, da nam čaj da dodatno energijo. Precedimo in spijemo toplega s sladkorjem, medom ali mlekom. Lahko pa ga ohladimo in pijemo hladnega z limono in sladkorjem.
  • mate cocido s prežganim sladkorjem: tradicionalni paragvajski način (najboljša je priprava na prostem): posodo z 1 litrom vode damo na ogenj in počakamo, da je segreta malo pred vreliščem (80-90 stopinj Celzija). Vmes, ko čakamo, pripravimo krožnik, na katerega damo 3-4 jušne žlice mate čaja, ga razporedimo na okroglo in na sredini pustimo luknjo. V njo dodamo 2 jušne žlice sladkorja. Na sladkor damo kos srednje velikega žarečega oglja (idealno je, če ravno zunaj pečemo na žaru, če ne pa na plinskem štedilniku razžarimo srednje velik kos oglja). Ko se oglje dotakne sladkorja začne cvrčati in se kaditi. Medtem ko se karamelizira, ga obsujemo z okolnim čajem in ga tako ugasnemo. Nato vse skupaj (tudi oglje) položimo v vodo, ki je pred vretjem. Malo premešamo in pustimo, da se zmes usede, približno 5-8 minut, nakar ga precedimo. Pijemo hladnega ali toplega.

slovenski način (saj za razliko od Paragvajcev ne grilamo skozi celo leto): segrejemo 1 liter vode (80-90 stopinj Celzija). V drugi posodi karameliziramo 2-3 jušne žlice sladkorja, nato po karameliziranem sladkorju posujemo 3-4 jušne žlice mate čaja, ga slabo minuto pražimo in pazimo, da se ne prismodi, nakar vse skupaj zalijemo s skoraj vrelo vodo ter malo premešamo. Pustimo, da nekaj minut počiva, nato ga precedimo in pijemo.